In winkels en online vind je de schattigste dingen voor jouw kleine. De één met nog meer mogelijkheden en kleurtjes dan andere. Bij de omschrijving staat omschreven wat je er allemaal mee kan en hoe handig het is. Maar is dat allemaal écht wel zo gunstig voor dat kleine lijfje?In de vorige blog hadden we het al over het wippertje. We willen jullie nu graag meer vertellen over het loopstoeltje.
Wat ben je als ouders trots als je kindje gaat lopen! Op weg daar naar toe wil je hem of haar graag helpen. Dan lijken de loopstoeltjes ideaal. Vaak staat er in de omschrijving dat er een zacht zitje in zit met voorop een leuk blad waarmee gespeeld kan worden. Ze zien er ook wel enorm schattig uit.
Er is alleen een groot nadeel. Om de voetjes op de grond te krijgen, zitten ze niet in het zitje, maar ze hangen.. Er is geen steun bij de bovenbeentjes, omdat ze anders de grond niet goed raken en geen loopbeweging kunnen maken. De heupjes worden in een positie gebracht waar ze eigenlijk nog niet aan toe zijn. De spieren zijn vaak dan ook nog niet sterk genoeg om de heupen op de juiste plek te houden.
Daarnaast zie je vaak dat ze de voetjes helemaal uitstrekken om zich af te kunnen zetten op de grond. Er bestaat dan een kans dat ze spitsvoetjes krijgen en/of later op hun tenen gaan lopen.
Maar wat is dan wel goed om te doen?
Om te leren lopen moeten kinderen een noodzaak voelen. Frustratie omdat je ergens niet bij kunt, motiveert om te leren staan en lopen.
Begin eerst bij staan aan een lage tafel of bij de box en daag hem/haar uit om zijwaarts stappen te zetten. Lukt dit, probeer dan kleine oversteekjes te maken, bijvoorbeeld naar de bank oversteken of naar papa of mama toe lopen. Dit zijn de tekenen dat jouw kleine steeds groter wordt en toe is om te leren lopen. Wil je daar een hulpmiddel voor gebruiken? Probeer dan eens een loopwagentje. Neem een zware variant of verzwaar zelf het loopwagentje zodat de wagen er niet met jouw kanjer vandoor gaat.
Succes!