Wat zijn groei gerelateerde klachten?

Yes! Ik groei! Kinderen vinden het vaak heel leuk om te zien dat ze steeds een stukje groter worden.
Groeien is een goed teken! Helaas brengt het soms ook pijnklachten met zich mee.
Er zijn verschillende pijnklachten die een samenhang lijken te hebben met de groei. Deze noemen we groei gerelateerde klachten. Er zijn 3 bekende ‘groei-aandoeningen’, waarvan 2 in de knie en 1 in de hak.

Fysiotherapie Weesp

Knieklachten in de groei

Knieklachten zien we vaak bij kinderen die in de groei zijn en veel sporten. Vaak wordt de pijn veroorzaakt door de bovenbeenspier. De bovenbeenspier loopt over de knie en zit vast een de bobbel die je voelt op je scheenbeen. Deze spier kan door de groei en door het vele sporten hard trekken aan die bobbel.

Wordt de pijn gevoeld op deze specifieke bobbel, dan noemen wij dit: Osgood Schlatter.

Wordt de pijn gevoeld aan de onderkant van de knieschijf, dan noemen wij dit: Sinding-Larsen- Johansson.

Vaak ervaart het kind de volgende klachten:

  • Pijn tijdens het sporten
  • Pijn bij het traplopen
  • Hurken is pijnlijk
  • De pijn wordt erger bij springen en sprinten

Hakklachten in de groei

Ook klachten aan de hiel/hak zijn we veel bij kinderen in de groei. Bij deze klacht wordt de pijn veroorzaakt door de kuitspier die aan de hak trekt. De kuitspieren van deze kinderen zijn dan ook vaak minder soepel dan bij leeftijdsgenoten.

De klachten nemen vaak toe door sporten, lang wandelen en springen. Vaak treden de klachten op net vóór of in het begin van de groeispurt en op het moment dat het sportseizoen weer start na de zomervakantie.

Fysiotherapie Weesp - Medical taping

Kinderfysiotherapie bij groeigerelateerde klachten

De kinderfysiotherapeut gaat samen met het kind kijken welke activiteiten pijn veroorzaken. In het begin van de behandeling zal het kind rust moeten inbouwen in zijn activiteiten. De pijnlijke activiteiten dienen vermeden te worden.

Door te kijken in welke fase van de groei het kind zich bevindt kan bepaald worden welke activiteiten slim en minder slim zijn om te doen.

Op het moment dat de pijn afneemt kunnen de activiteiten langzaam weer opgepakt worden, waarbij het kind als laatst de zwaarste activiteiten kan hervatten. Ondertussen kan het kind wel andere activiteiten uitvoeren, waarbij het geen pijn heeft. De kinderfysiotherapeut zal met het kind op zoek gaan naar activiteiten die wel goed gaan. Daarnaast kunnen specifieke oefeningen helpen bij het herstel van de klachten.

Vergoeding / verdere info

De kinderfysiotherapie voor groei gerelateerde klachten wordt 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico.