Wat is een voorkeurshouding?

Ligt uw baby met zijn/haar hoofd meer dan 75% van de tijd naar één kant gedraaid? Dan is er mogelijk sprake van een voorkeurshouding.
Als een baby te lang naar één kant ligt, dan kan er een afplatting van het hoofdje ontstaan. Dit komt omdat de schedel van een baby nog zacht en vervormbaar is. Wij noemen een afplatting aan de zijkant van het hoofdje een plagiocephalie en een brachycephalie bij een afplatting recht op het achterhoofd. Een brachycephalie zie je dus vooral als een baby veel recht omhoog kijkt en weinig draait. 

Voorkeurshouding kinderfysiotherapie

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een voorkeurshouding

Het kan een gevolg zijn van veel prikkels die veel vanaf één kant geboden worden; denk aan het licht wat steeds vanaf dezelfde kant komt of als de voeding steeds op dezelfde draagarm aangeboden wordt. Ook zou het kunnen ontstaan door lichamelijk oorzaak. Zo kan er een spier in de nek erg strak staan, er kan een afwijking in de heupjes zijn of er zijn neurologische oorzaken.

Ziet u bij uw kind een voorkeurshouding en/of een afplatting van het hoofdje? Dan is het raadzaam om langs een kinderfysiotherapeut te gaan.

FysioAetsveld gebruikt SkullyCare

Kinderfysiotherapie bij een voorkeurshouding

De kinderfysiotherapeut onderzoekt allereerst de mogelijke oorzaak van de voorkeurshouding. Daarnaast geeft de kinderfysiotherapeut u adviezen over de manieren hoe u uw kind kunt hanteren, positioneren en stimuleren om hem/haar ook naar de andere zijde te helpen draaien.

Wij bieden de mogelijkheid om een Skully Care meting uit te voeren. Dit is een meting via de mobiele telefoon, waarbij de mate van afplatting van het hoofdje berekent kan worden door middel van het maken van een foto. Een snelle en eenvoudige manier om u als ouder meer inzicht te geven over de ernst van de afplatting en hoe dit verbetert in de tijd.

Meer weten over Skully Care? Kijk dan eens op hun website.

Wordt kinderfysiotherapie vergoed?

De kinderfysiotherapie voor een voorkeurshouding wordt 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico.