Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en beweging. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden  toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding, en inzicht in gezond bewegen. 
Voor manuele therapie in Weesp bent u bij Esther Bergmeijer in goede handen. 

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorza(a)k(en) van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij een oplossing op maat voorstellen.

Voorbeelden van indicaties voor manuele therapie zijn
– Hoofd- en nekpijn
– Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
– Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
– Rugklachten hoog in de rug , al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
– Duizeligheid bij het bewegen van de nek
– Gewrichtspijn, zoals schouder-, heup- , elleboog-  of knieklachten

Werkwijze bij manuele therapie
Intake: snel duidelijkheid
De eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het vraaggesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Een aantal vragen behoren tot de zogenaamde ‘screening’ waarmee de manueel therapeut bepaalt of de klachten geschikt zijn voor manueel therapeutisch onderzoek. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding, bewegingen, gewrichten en mogelijk ook spieren en zenuwen onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar oorzaken van de klachten in het bewegingsapparaat zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dit het geval dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de behandeling. Zo heeft de patiënt na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Manuele therapie

Behandeling en methode SOMT
Manueel therapeutische behandeling vindt plaats in een hiervoor ingerichte praktijkruimte dus in de meeste gevallen niet bij patiënten aan huis. Alleen in uitzonderlijke gevallen, op verzoek van een huisarts of medisch specialist wordt hier vanaf geweken, maar dan meestal slechts voor het uitvoeren van een diagnostisch consult.

De methode volgens de SOMT maakt gebruik van specifieke mobiliserende technieken, toegepast op gewrichten. Dit zijn repeterende technieken die worden uitgevoerd in de beperkte bewegingsrichting van een gewricht (=mobilisatie) . Er kan ook een mobiliserende techniek met een gedoseerde snelheid worden uitgevoerd waarbij een knappend geluid kan worden gehoord (manipulatie). De meeste patiënten ervaren dit als een vreemd gevoel, maar vinden dit over het algemeen niet pijnlijk.

Manuele Therapie Marsman (MTM)
De Manuele Therapie Marsman is een specifieke onderzoeks- behandelmethode gericht op het ongestoord functioneren van de wervelkolom.

Deze methode is gebaseerd is op het feit dat de mens van nature asymmetrisch is en bepaalde voorkeuren in zijn bewegen en richting van bewegen heeft.  Indien iemand beperkt raakt (vast zit) is dat vaak eerst in de richting waarin hij/zij bij voorkeur beweegt of in de houding die hij/zij bij voorkeur aanneemt. De behandelmethode maakt hier gebruik van. De behandeling is er op gericht de beweeglijkheid in de voorkeursrichting te herstellen, waardoor er een gevoel van vrijheid in bewegen ontstaat.

De behandeling bestaat uit mobiliserende technieken waarbij er onder lichte compressie een kleine verschuiving in een gewricht wordt gemaakt. Door de behandelingen manuele therapie volgens Marsman zullen de bewegingsfuncties direct verbeteren. Meestal gaat dit gepaard met een vermindering van de klachten. De behandeling wordt ondersteund door oefentherapie. Hoewel de behandeling zelf niet pijnlijk is, kan door de verbeterde beweeglijkheid, de volgende dagen enige spierpijn optreden.

Veel gestelde vragen
Voor wie?
Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd.

Kosten
Manuele therapie wordt  voor personen tot 18 jaar vanuit  het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.  U kunt zonder verwijsbriefje een afspraak met de manueel therapeut maken.
De MTM-behandeling (gegeven door Diet) valt onder fysiotherapie en wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.
Manuele Therapie SOMT (gegeven door Esther) valt onder het manuele therapie tarief en wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.

Wilt u weten of manuele therapie geschikt is voor u klacht? Neem gerust contact met ons op.

Meer informatie
www.demanueeltherapeut.net
http://www.m-t-m.nl