Sterke botten

De afgelopen zomer, die gelukkig nog niet helemaal voorbij is, had veel zon-uren. Fijn, want door zonlicht op onze huid maken we vitamine D aan, een vitamine die onmisbaar is bij de de vorming en het behoud van sterke botten.

Wat niet iedereen weet is dat een oudere huid minder goed is in het aanmaken van vitamine D en dat het daarom aanbevolen is om, ook bij een prachtige zomer en veel buitenactiviteiten, vitamine D te slikken. Dit geldt voor iedereen vanaf 70 jaar (20 microgram per dag) en voor vrouwen vanaf 50 jaar (10 microgram per dag).

Als botten minder sterk worden (osteoporose) merk je daar niets van totdat een val zorgt voor een breuk. Gelukkig zijn er ook dan nog geneesmiddelen die de botaanmaak kunnen stimuleren maar voorkomen is beter dan genezen!

Als fysiotherapeuten van FysioAetsveld doen we er alles aan om te zorgen voor patiënten met sterke botten. Naast goede voeding en vitamines is bewegen namelijk heel belangrijk voor sterke botten. Dit begint al op jonge leeftijd. Wie als kind en tiener veel sport en beweegt bouwt aan een sterke botstructuur voor later. Onze kinderfysio’s weten hier alles van en werken er daarom aan kinderen zoveel en zo goed mogelijk te laten bewegen.

Voor volwassenen is het belangrijk om ‘botbelastende activiteiten’ uit te blijven voeren (zoals bijvoorbeeld (trap)lopen, joggen, dansen) én om minstens tweemaal per week spierversterkende oefeningen te doen. Spierkrachtoefeningen zijn op alle leeftijden mogelijk en onze fysio’s weten welke oefeningen voor ieder persoonlijk geschikt zijn.

Zo zorgen we er met elkaar voor dat een keer struikelen niet meer oplevert dan een geschaafde knie. Mooi toch?

Fysiotherapie bij schouderklachten