Fit de zomer in, Fit de zomer uit

Eindelijk is de zomer daar! Na hard werken is de vakantie dubbel en dwars verdiend.
Terecht! Even rust doet iedereen goed. Ook wij als fysiotherapeuten hebben het in de zomer rustiger, klachten verminderen en mentaal is er meer ruimte om te ontspannen.

Echter, na de zomervakantie zien we dat de rust snel voorbij is en dat de aanmeldingen voor fysio binnenstromen. Dit zijn voornamelijk blessureklachten. Hoe kan dit?
In die langere vakantieperiode is de kans groter dat het sporten, wat je week in week uit deed, stil komt te liggen. Je gaat dan misschien wel meer wandelen of fietsen, maar dit vraagt een andere belasting van het lichaam. De spieren die je hebt opgebouwd tot de belastbaarheid van jouw sportniveau nemen af, of worden ingezet voor een andere soort belasting. Vaak is deze belasting minder intensief dan jouw sportniveau buiten de vakanties om.

En dan.. de vakantie is over, we gaan weer in het oude sportritme. Ik eindigde met 2x per week hardlopen op 10km per uur of die deadlift deed ik met 20kg, daar gaan we! Maar daar gaat het mis! Een blessure zit dan in een klein hoekje. Je spieren hebben zoals gezegd ook vakantie gehad en moeten weer wennen aan het oude niveau. Het is verstandig om minimaal de eerste maand te gebruiken om weer op te bouwen, altijd met een uitgebreide warming-up. Dit scheelt een hoop blessures.

Ook zou je de vakantie kunnen gebruiken om toch de sportbelasting bij te houden. Dit kan op een wat lager pitje, maar zo houd je wel de spieren in conditie en ben je minder blessuregevoelig als het seizoen weer begint.

 

Kortom, Fit de zomer in, Fit de zomer uit.

 

Geniet van de zomer!

 

Team FysioAetsveld

vakantie