Pijn in de nek

Klachten van de nek is naast rugklachten een veel gehoorde klacht in de fysiotherapiepraktijk.
De pijn in de nek kan plotseling ontstaan (verkeerde beweging gemaakt), of ontstaan na een ongeluk.
De pijnklachten in de nek kunnen ook geleidelijk ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding, of overbelasting.
Nekpijn is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van de nek of bovenop de schouders. Soms kun je je hoofd minder goed draaien; omkijken tijdens het autorijden is dan bijvoorbeeld lastig. Vanuit de nek kun je ook last hebben hoofdpijn, uitstralende pijn naar de armen en tintelingen in je hand of vingers. Soms heb je minder kracht in je hand en kun je de beweging van je arm niet meer goed sturen.

Fysiotherapie bij nekklachten

Wat zijn veel gehoorde klachten?

– Pijn en/of stijfheid in de nek
– Uitstralende pijn of tintelingen naar de schouders, armen, handen of het hoofd
– Geen goede houding kunnen vinden in bed
– Moeite met bureau werkzaamheden

Manuele therapie bij nekklachten

Manuele Therapie bij nekklachten

De eerste afspraak bestaat uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het vraaggesprek stelt de manueeltherapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Een aantal vragen behoren tot de zogenaamde ‘screening’ waarmee de manueel therapeut bepaalt of de klachten geschikt zijn voor manueel therapeutisch onderzoek. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding, bewegingen, gewrichten en mogelijk ook spieren en zenuwen onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar oorzaken van de klachten in het bewegingsapparaat zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dit het geval dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de behandeling. Zo heeft de patiënt na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg. 

Vergoeding

Manuele therapie zit niet in de basisverzekering. Bent u aanvullend verzekerd dan worden de behandelingen vergoed. Bekijk uw polisvoorwaarden hoeveel keer of voor welk bedrag uw bent verzekerd voor manuele therapie.  Indien u niet aanvullend verzekerd bent, zult u van ons een factuur ontvangen. De tarieven vindt u hier.