Wat zijn houdingsgerelateerde klachten?

We zitten tegenwoordig heel veel, op school, in de auto, voor de tv, tijdens het gamen of YouTube kijken. Daar is ons beweeglijke lichaam niet voor gebouwd. Helemaal niet als we ook nog eens op een verkeerde manier zitten. Ons lichaam kan daardoor pijnklachten gaan aangeven, als waarschuwing dat de houding niet goed is voor de rug en de nek.
20% van de kinderen tussen de 6 en 12 jaar geven rugklachten aan, terwijl dat bij tieners en jongvolwassenen al is gestegen naar 66%. Een verkeerde houding kan niet alleen klachten geven, maar ook structurele gevolgen hebben voor de wervelkolom.

 

Fysiotherapie bij schouder en armkalchten

Voorbeelden van houdingsgerelateerde klachten

Pijnklachten die mogelijk veroorzaakt kunnen worden door een verkeerde houding zijn;
– Hoofdpijn
– Nekpijn
– Rugpijn
– Gespannen spieren

Kinderfysiotherapie bij houdingsklachten

De kinderfysiotherapeut zal eerst in zijn geheel naar de houding van uw kind kijken. Zo worden de mogelijke oorzaken van de pijnklachten bepaald. Het kan zijn dat de wervelkolom al een afwijking laat zien. Als dit zo is, dan wordt de therapie hierop aangepast. Andere mogelijke oorzaken van de pijnklachten zijn o.a. gespannen spieren of stijfheid van spieren en/of gewrichten. Om rugklachten te voorkomen of te verminderen is het belangrijk dat de beweeglijkheid en de spierkracht van de romp behouden blijft of zelfs door training kan toenemen.
Vervolgens is het belangrijk om de houding te gaan aanpakken, zodat de pijnklachten niet weer terugkeren. Voor kinderen die niet goed weten hoe ze in de juiste houding moeten bewegen, oefenen we samen deze houdingen tijdens de behandelingen en geven we tips en adviezen mee voor thuis en op school. Houdingsadviezen, rompstabiliteit- en krachtoefeningen zijn veel voorkomende items bij houdingsgerelateerde klachten.

Wordt kinderfysiotherapie vergoed?

De kinderfysiotherapie voor houdingsklachten wordt 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico.