Pijn in de rug

Rugklachten staan bovenaan het lijstje van meest voorkomende klachten die gezien worden binnen de fysiotherapie. Vier op de vijf personen hebben er weleens last van. Waardoor de pijn precies veroorzaakt wordt, is vaak moeilijk te achterhalen. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug, die tijdelijk even ‘uit vorm’ zijn.
De manueel therapeut is gespecialiseerd in het functioneren van de gewrichten en kan middels specifieke testen en handelingen het functioneren van die gewrichten in kaart brengen.

Manuele therapie

Wat zijn veel gehoorde klachten?

– Pijn in de onder- of bovenrug
– Mogelijk uitstralende pijn naar de billen, benen of voeten.
– Moeite met omdraaien in bed of opstaan uit een stoel
– Moeite met bukken en tillen

Fysiotherapie bij schouder en armkalchten

Hoe gaat de manueeltherapeut te werk?

De eerste afspraak bestaat uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het vraaggesprek stelt de manueeltherapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Een aantal vragen behoren tot de zogenaamde ‘screening’ waarmee de manueel therapeut bepaalt of de klachten geschikt zijn voor manueel therapeutisch onderzoek. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding, bewegingen, gewrichten en mogelijk ook spieren en zenuwen onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar oorzaken van de klachten in het bewegingsapparaat zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dit het geval dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de behandeling. Zo heeft de patiënt na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg. 

Vergoeding

Manuele therapie zit niet in de basisverzekering. Bent u aanvullend verzekerd dan worden de behandelingen vergoed. Bekijk uw polisvoorwaarden hoeveel keer of voor welk bedrag uw bent verzekerd voor manuele therapie.  Indien u niet aanvullend verzekerd bent, zult u van ons een factuur ontvangen. De tarieven vindt u hier.