Rug- en nekklachten

Rug- en nekklachten staan bovenaan het lijstje van meest voorkomende klachten die gezien worden binnen de fysiotherapie. Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Vier op de vijf personen hebben er weleens last van. Waardoor de pijn precies veroorzaakt wordt, is vaak moeilijk te achterhalen. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug, die tijdelijk even ‘uit vorm’ zijn. De pijn kan als zeer heftig worden ervaren, maar meestal is er geen sprake van een ziekte of blijvende schade.

Pijn in de nek komt ook veel voor en is vaak afkomstig uit de bewegende delen van de nek: de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Een acute aanval van nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het is goed om je dan te bedenken dat dit meestal niet wordt veroorzaakt door een ernstige aandoening.

Fysiotherapie bij nekklachten

Wat zijn veel gehoorde klachten?

Patiënten met lage rugpijn hebben meestal pijn onderin de rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan behoorlijk pijn doen. Bij sommige mensen is de rugpijn eenmalig, anderen hebben geregeld klachten.

Nekpijn is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van de nek of bovenop je schouders. De pijn kan plotseling opkomen, maar ook geleidelijk ontstaan. Soms kun je je hoofd minder goed draaien; omkijken tijdens het autorijden is dan bijvoorbeeld lastig. Vanuit de nek kun je ook last hebben hoofdpijn, uitstralende pijn naar de armen en tintelingen in je hand of vingers. Soms heb je minder kracht in je hand en kun je de beweging van je arm niet meer goed sturen.

In de meeste gevallen wordt rug- of nekpijn niet veroorzaakt door een ernstige ziekte en gaat het vanzelf weer over. Een geruststellende gedachte, maar dat neemt niet weg dat het heel lastig en vervelend kan zijn.

Fysiotherapie bij schouder en armkalchten

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Als u rug of nekpijn heeft, kun je bij een fysiotherapeut terecht voor informatie, advies en oefeningen gericht op uw houding en (de opbouw van) uw dagelijkse activiteiten. Daarnaast bieden wij:

– Oefentherapie en training
– Manuele Therapie
– Massage
– Dry needling
– Medical tape

Wat kunt u zelf doen?

Hoge werkdruk, stress, lang in dezelfde of een verkeerde houding zitten: het zijn allemaal risicofactoren voor het krijgen van lage rug of nekklachten. Bedrust is meestal niet nodig. Door actief te blijven en de risicofactoren te vermijden, kunt u zelf de kans op herstel vergroten. Door op de juiste manier te bewegen en te sporten, maakt u uw nek sterker en soepeler. Dit bevordert het herstel en zorgt ervoor dat u minder snel weer nekklachten krijgt.

Vergoeding

Fysiotherapie zit niet in de basisverzekering. Bent u aanvullend verzekerd dan worden de behandelingen vergoed. Bekijk uw polisvoorwaarden hoeveel keer of voor welk bedrag uw bent verzekerd voor fysiotherapie.  Indien u niet aanvullend verzekerd bent, zult u van ons een factuur ontvangen. De tarieven vindt u hier.